Оценка на читателите: / 8
Слаба статияОтлична статия 
 
Покачването на мускулна маса не е лесна работа. Голяма част от начинаещите бодибилдъри си мислят, че като ядът много или се назобят със стероиди(химия) ще качат мускулна маса. ДА ама НЕ. Да ядеш много не означава да се храниш с "боклуци"(пържени, тестени, мазни храни). Когато се храниш с такива неща и се назобиш със стероиди ще станеш "прасе". По време на цикъл трябва да се храниш правилно.

За да расте мускула се нуждаете от много добро възстановяване, добро хранене и много добра почивка. Трябва да обърнете внимание на приема на протеин и въглехидрати. За хора, които се занимават активно със спорт се препоръчва да се приема 2,2 грама протеин за 1 кг активно телесно тегло. Ако приемате по-малко количество от указаното и същевременно правите много тежки тренировки, това би довело до обратен ефект. Не надвишавайте повече от 2.8 грама за кг активна маса, тъй като има опасност да не бъде усвоено поетото количество. От друга страна може да причини стомашни болки, затормозяване на бъбреците и неприятни газове.

За да натрупвате маса трябва да се храните с много сложни въглехидрати, които да бъдат използвани за тежките тренировки. Трябва да приемате по 4-5 грама въглехидрати за 1 кг активно телесно тегло. Повечко въглехидрати трябва да се ядат през първата половина от деня, както и непосредствено след тренировка. Ако ги ядете вечер, непосредствено преди лягане -не го правете . Голяма част от въглехидрати ще се отделят като телесни мазнини. Въглехидратите са гориво на нашия живот.

Ако не можете да приемате необходимото количество протеин и въглехидрати нужни за деня, може да приемате хранителни добавки. Добър избор са протеин, креатин, глутамин, аминикиселини и други.

Ако се храните добре и пак не покачвате мускулна маса, тогава сигурно имате проблем с тренировката си. Голяма част от хората във фитнеса тренират грешно. Било то с малки тежести, малко повторения, или пък с големи почивки между сериите. Виждал съм хора в залата, които са там, не за да тренират, а за да говорят с приятелите си(I am not here to talk). Също така много хора изпълняват упражненията грешно. С други думи казано, старайте се да тренирате правилно.




  • първи ден - гърди,корем
  • втори ден - бицепс, трицепс
  • трети ден - крака
  • четвърти ден - почивка
  • пети ден - рамо, трапец, корем
  • шести ден - гръб
  • седми ден - почивка
Програма за първи ден

  1. Изтласкане на щанга от лег - 4 серии 15-10-8-8 повторения
  2. Изтласкане на дъмбел от лег - 3 серии 12-8-8 повторения
  3. Изтласкане на дъмбел от полулег - 3 серии 15-8-8 повторения
  4. Кофички - 2 серии до отказ в супер серия с Кросоувър 2 серии по 12 повторения
  5. Повдигане на краката от вис - 3 серии до отказ
  6. Кoремни преси - 3 серии до отказ
Цялата статия може да прочетете на www.4fitness.bg