Гребането на долен скрипец е упражнение както за маса, така и за оформяне на гърба. При него опасността за травми е незначителна. Препоръчвам Ви да го правите, когато искате да ускорите растежа на латералиса в неговите изоставащи сектори.

Гребането на долен скрипец е упражнение не само за гърба, но и за трапец. Ако искате да имате голям трапец - това е едно от упражненията, които трябва да правите. При това упражнение трудно се тренира с голяма роботна тежест. Препоръчвам ви да го правите в края на вашата тренировка.



Техника на изпълнение

1. Вземете ръкохватката и седнете на пейката. В изходно положение, краката са здраво подпрени в степенките, ръцете са изпънати и държат ръкохватката, без да се получава изгърбване. 
2. Плавно се издърпва ръкохватката към долната част на корема , а рамената се движат назад.Лактите се движат плътно до тялото. 
3. Когато лостът докосне корема, задръжте за секунда и бавно отпускане в изходно положение.





Приложимост

Гребането на скрипец може да се използва както за маса (за плътност), така и за оформяне на мускулите(за релеф).Препотъчва се за по-начинаещи билдери. Упражнението се изпълнява като последно или предпоследно упражнение.