Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

Не трябва да си мислите, че мръсните хранения са бедствие за вашата диета. В действителност добре структурирани мръсни хранения, могат да ви помогнат да се отървете по-бързо от излишните мазнини. По-долу ще видите пет съвета за мръсни хранения (cheat meals).

 

Когато става въпрос за изгаряне на мазнини, диетата е враг номер едно. Това е най-трудната част в бодибилдинга, особено в дългосрочен план. Използвайте правилото 90/10. Това означава, че 10% от храненията ви могат да бъдат мръсни, за да се запази здрав разум. Използвайте мръсните хранения като хранителен инструмент. Когато се правят правилно, мръсните хранения могат да бъдат един чудесен инструмент, който да ви  помогне при  обособяването на вашата физика.  Те, мръсните хранения могат да възстановят хормоните, отговорни за метаболизма и регулирането на инсулин,  да попълнят с  гликоген за по-голяма енергия и да спомогнат за изгарянето на калории и мазнини.

 

1. Разберете науката зад ограничителните диети

 

Независимо от това колко здрави ние се стремим да бъдем по време на диета, ограничаването на  калории има и цена. За да  изгорите излишните мазнини, много диети са направени така, че седмици наред да имате калориен дефицит с  по-ниски въглехидрати.  Промените, които настъпват в тялото  заради ограничение на храната и въглехидратите ще  ви помогне да разберете защо мръсните хранене могат в действително да бъдат от полза.

[a item=Article id=385]Лептин[/a] - протеин, произведен основно от мастна тъкан, регулира апетита и енергийния баланс в организма. Той действа на хипоталамуса на мозъка да потисне приемa на храна и стимулира използването на енергия или калории. Лептин играе ключова роля в регулирането на телесната маса и мастна тъкан чрез стимулиращ ефект върху мозъка. В действителност, проучвания са показали, че в рамките на 24 часа  нивата на лептин намаляват до 30 на 100 от тяхното нормално ниво.

Но това не свършва с лептин. Грелин, произведен главно от стомаха пептиден хормон, стимулира апетита, който сигнализира за освобождаването на растежен хормон. Нискокалорични диети  са показали, че  довеждат до повишени концентрации на грелин, които могат да доведат до увеличаване на хранителния прием и наддаване на телесното тегло.

При продължителни диети с калориен дефицит  тялото ви  се опитва да пести енергия чрез намаляване на нивата на хормоните на щитовидната жлеза Т3 и Т4, които помагат за регулиране и поддържане на обмяната на веществата. Трайни нисковъглехидратни диети намаляват нивата  на гликогена и може да ви накарат да се почувствате муден и слаб, което може да се отрази негативно върху ефективността на вашата тренировка.

 


 

2. Използвайте науката в своя полза

 

Значителни промени в нивата на лептин и грелин са видими само след 72 часа при нискокалорична диета, седмичните мръсни хранения, които са с по-високо съдържание на калории и въглехидрати могат да ви помогнат да повиши нивата на лептин и намаляване нивата на грелин. Това е важно, защото връщането на нивото на хормоните ви към нормалното може да предотврати каквито и да било негативни ефекти върху обмяната на веществата и разхода на енергия. В допълнение, увеличаването на калориите също ще помогнат за увеличаване на функцията на щитовидната жлеза, по-нататъшно засилване на обмяната на веществата.

Това увеличение в обмяната на веществата може да продължи с дни, след като тялото ви усвои мръсните хранения, така да компенсира спада на хормони, когато нискокалорийната ви диета отново се възобновява. Планираните мръсни хранения  в действителност могат да помогнат за оптимизиране на  хормоните в тялото ни, за да се избегне загуба на тегло  и да се предпази от влизане в режим на глад.

 

3. Изградете правилните мръсни хранения

 

Ако вашата представа за мръсни хранения е като вид подарък за вас, премислете добре седмичната си награда. Когато става въпрос за мръсни хранения, бъдете реалисти. Въпреки, че можете да прекъснете диетата, не използвайте мръсните хранения като извинение, за да си угаждате прекалено. Въпреки че можете да хапнете нещо сладко от време на време, препоръчително е да избягвате бедни на хранителни вещества храни , храните богати на захар, които могат бързо да съсипят прогреса ви.  

Наблягайте на добре балансирани храни с високо съдържание на калории и въглехидрати. Примери за мръсни хранения са: бургери, пици, спагети, пържени картофи и други.

 

Цялата статия може да прочетете на www.4fitness.bg