Докато анаболните / андрогенни стероиди (AAС) се считат по принцип терапевтични лекарства с висока степен на безопасност, тяхната употреба може да бъде свързана с доста странични ефекти. Много от тези странични ефекти често се появяват по време на терапевтична употреба, въпреки че честотата им зависи от дозировките на медикаментите.

На практика всеки, който злоупотреби с анаболните / андрогенни стероиди забелязва някаква форма на нежеланите ефекти от употребата им. По-долу са обяснени всички странични ефекти при употребата на анаболните / андрогенни стероиди, както при мъжете така и при жените.

Сърдечно-съдова система

Използването на анаболните / андрогенни стероиди в супратерапевтични (и често терапевтичните) дози може да има редица нежелани ефекти върху сърдечно-съдовата система. Това може да бъде забелязано в няколко области, удебеляване на стените на камерите, включително неблагоприятни промени в серумния холестерол, повишено кръвно налягане, както и промени в съдовата реактивност. Рискът от инфаркт и инсулт при здрав човек от един стероиден цикъл е изключително малък.

Когато се злоупотребява с тези стероиди за дълги периоди от време, обаче, техните нежелани ефекти върху сърдечно-съдовата система се натрупват. Повишен риск от ранна смърт поради инфаркт или инсулт е риск при продължителна стероидна злоупотреба. За да разберем по-добре този риск, ние трябва да погледнем конкретно към влиянието на анаболните / андрогенни стероиди върху сърдечно-съдовата система по няколко основни начина.

Холестерол / Липиди

Анаболните / андрогенни стероиди могат да повлияят негативно на стойностите както HDL (добрия) така и на LDL (лошия) холестерол. По време на използването на стероиди се понижава HDL концентрацията, която често се комбинира със стабилни или повишени нива на LDL (лошия) холестерол. Триглицеридните нива могат също да се увеличат. Имайте предвид, че в някои случаи, общият холестерол няма да се промени значително. Почти винаги основното съотношението между HDL / LDL ще намалее. Въпреки, че това съотношение трябва да се върне към нормалното след спиране приема на стероиди, може да се наблюдава плака в артериите.

Анаболни / андрогенни стероиди понижават нивата на HDL холестерол. Този неблагоприятен ефект се представя чрез андрогенната стимулация на чернодробната липаза, чернодробният ензим, отговорен за разграждането на HDL (добрия) холестерол. Например, проучвания с тестостерон ципионат отбелязват 21% спад в HDL холестерола с доза от 300 мг на седмица. Увеличаването на тази доза до 600 мг не е имало значителен допълнителен ефект, което предполага, че дозата е доста нисък праг за потискане на силен HDL.

Орални стероиди, особено C-17 алфа алкилирани съединения, са особено мощни стимулатори на чернодробната липаза и потискане на нивата на HDL. Стероиди като Станозолол могат да бъдат по-меки от тестостерона по отношение на андрогенни странични ефекти, но не и когато става въпрос за сърдечно-съдови проблеми. Проучване, сравняващо ефектите на седмична инжекция от 200 мг тестостерон енантат и само 6мг. дневна орална доза от станозолол са показали много голяма разлика между тези два медикамента. След само шест седмици, 6мг станозолол дневно е показало намаляване на HDL и HDL-две нива на холестерол със средно 33 и 71% съответно. Нива на HDL (главно HDL-3 субфракцията) са били намалени само с 9% в групата на тестостерон. Нивата на LDL холестерола, също е нараснал 29% с станозолол, докато са паднали на 16% с тестостерон. Инжекционни стероиди като цяло са по-малко токсични за сърдечно-съдовата система, отколкото орални лекарства.

Важно е също така да се отбележи, че естрогените могат да имат благоприятно въздействие върху холестерола. Ароматизацията на тестостерона в естрадиол може, да се предотврати. Изследване на този ефект чрез сравняване на липидните промени, причинени от 280 мг тестостерон енантат на седмица, и без ароматазен инхибитор тестолактоне. Също е бил тестван в метилтестостерон трета група, в доза 20 мг дневно, за да се прецени ефекта на оралните стероиди. Групата използвали само тестостерон енантат в това проучване показва малко, но не значително намаление в стойностите на HDL холестерола в течение на 12 седмици разследване. След само четири седмици, обаче, групата използвали тестостерон плюс инхибитор на ароматаза показва HDL намаляване на средната стойност от 25%. Група, като метилтестостерон са намалили HDL холестерола с 35% след четири седмици. Тази група също повишава неблагоприятно нивата на LDL холестерола.



Уголемено сърце

Човешкото сърце е мускул. То притежава функционални андрогенни рецептори и растежът му е отзивчив към мъжки хормони. Теглото на мъжкото сърце е повече от това на жените. Физическата активност също може да има силен ефект върху растежа на сърцето чрез удебеляване на камерната стена, обикновено без равно разширяване на вътрешната кухина. Това е известно като концентрично ремоделиране. Активно спортуващите спортисти, от друга страна са склонни да увеличат размера на сърцето чрез разширяване на вътрешната кухина, без значително удебеляване на вентрикулите (ексцентрично ремоделиране). Дори и с концентрично или ексцентрично ремоделиране, диастолна функция обикновено остава нормална в атлетично сърце.

Левокамерна хипертрофия (ЛКХ) предсказва за смъртност при наднормено тегло, хора с високо кръвно налягане. Тя също така е свързана с камерна аритмия и внезапен колапс и смърт.

Масата на сърцето може да се увеличи или намали при прием на анаболни стероиди в зависимост от средната дозировка и продължителността на приема. Някои промени в размера и функцията на сърдечния мускул, причинени от лекарства могат да останат дълготрайни. Проучвания изследващи ефекта при използването на анаболни стероиди доказват, че дори и да спрете употребата на тези медикаменти в продължение на няколко години, все още в малка степен ще се наблюдава левокамерна хипертрофия, в сравнение със спортисти, които никога не са използвали стероиди.

Увреждане на сърдечния мускул

Анаболни / андрогенни стероиди (АСС) несъмнено нанасят преки щети върху продуктивността на сърдечния мускул в някои случаи. Изследвания доказват, че използването на анаболни адрогенни стероиди (АСС) правят клетките по-крехки, намаляват клетъчната дейност, като могат да допринесат за токсичен ефект на сърдечния мускул.

Освен това редица доклади по случаите са намерили такива заболявания като инфаркт на фиброза (натрупване на съединителна тъкан в сърцето), инфаркт на възпаление (възпаление на сърдечната тъкан), сърдечна стеатоза (натрупване на триглицериди вътре в сърдечни клетки) и миокардна некроза (смърт на сърдечна тъкан) при продължително използване.

Кръвно налягане

Анаболни / андрогенни стероиди могат да повишат кръвното налягане. Проучванията на бодибилдърите, приемащи тези лекарства в супратерапевтични дози са показали увеличение на долната и горната граници на кръвното налягане. Друго проучване сравнява средното кръвното налягане на тези, които приемат стероди и на тези, които не приемат. Кръвно налягане на тези, които употребяват е 140/85, а на тези, които не приемат е 125/80.

Повишено кръвно налягане може да бъдат причинено от редица фактори, включително увеличаване на задържане на вода, повишаване на съдовата скованост и повишен хематокрит. Ароматизиращи или силно естрогенни стероиди са склонни да предизвикат най-голямото влияние върху кръвното налягане, въпреки че повишение не може да се изключи с естрогенни анаболните / андрогенни стероиди. Кръвното налягане обикновено се нормализира след прекратяването на приема на анаболните / андрогенни стероиди.