Оценка на читателите: / 0
Слаба статияОтлична статия 

Докато анаболните / андрогенни стероиди (AAС) се считат по принцип терапевтични лекарства с висока степен на безопасност, тяхната употреба може да бъде свързана с доста странични ефекти. Много от тези странични ефекти често се появяват по време на терапевтична употреба, въпреки че честотата им зависи от дозировките на медикаментите.

На практика всеки, който злоупотреби с анаболните / андрогенни стероиди забелязва някаква форма на нежеланите ефекти от употребата им. По-долу са обяснени всички странични ефекти при употребата на анаболните / андрогенни стероиди, както при мъжете така и при жените.

Сърдечно-съдова система

Използването на анаболните / андрогенни стероиди в супратерапевтични (и често терапевтичните) дози може да има редица нежелани ефекти върху сърдечно-съдовата система. Това може да бъде забелязано в няколко области, удебеляване на стените на камерите, включително неблагоприятни промени в серумния холестерол, повишено кръвно налягане, както и промени в съдовата реактивност. Рискът от инфаркт и инсулт при здрав човек от един стероиден цикъл е изключително малък.

Когато се злоупотребява с тези стероиди за дълги периоди от време, обаче, техните нежелани ефекти върху сърдечно-съдовата система се натрупват. Повишен риск от ранна смърт поради инфаркт или инсулт е риск при продължителна стероидна злоупотреба. За да разберем по-добре този риск, ние трябва да погледнем конкретно към влиянието на анаболните / андрогенни стероиди върху сърдечно-съдовата система по няколко основни начина.

Холестерол / Липиди

Анаболните / андрогенни стероиди могат да повлияят негативно на стойностите както HDL (добрия) така и на LDL (лошия) холестерол. По време на използването на стероиди се понижава HDL концентрацията, която често се комбинира със стабилни или повишени нива на LDL (лошия) холестерол. Триглицеридните нива могат също да се увеличат. Имайте предвид, че в някои случаи, общият холестерол няма да се промени значително. Почти винаги основното съотношението между HDL / LDL ще намалее. Въпреки, че това съотношение трябва да се върне към нормалното след спиране приема на стероиди, може да се наблюдава плака в артериите.

Анаболни / андрогенни стероиди понижават нивата на HDL холестерол. Този неблагоприятен ефект се представя чрез андрогенната стимулация на чернодробната липаза, чернодробният ензим, отговорен за разграждането на HDL (добрия) холестерол. Например, проучвания с тестостерон ципионат отбелязват 21% спад в HDL холестерола с доза от 300 мг на седмица. Увеличаването на тази доза до 600 мг не е имало значителен допълнителен ефект, което предполага, че дозата е доста нисък праг за потискане на силен HDL.


Цялата статия може да прочетете на www.4fitness.bg